dinsdag 12 februari 2013

Betoog: Nederland moet terug naar de gulden

De gulden moet teruggebracht worden in Nederland

Dit betoog gaat over de vraag of Nederland weer terug moet naar de gulden. Deze vraag speelt al een tijdje in de Tweede Kamer, en ook ikzelf heb over deze stelling nagedacht. Uiteindelijk ben ik het er niet mee eens, en heb ik drie argumenten gevonden om dit te ondersteunen.

Argument 1: Exporthandel

Nederland is voor een groot deel afhankelijk van de export. Als Nederland terug zou gaan naar de gulden, zullen munten van veel andere landen in waarde dalen. Daardoor worden de Nederlandse producten in vergelijking met andere landen opeens veel duurder. Ook is het dan zo dat Nederland veel minder geld terugkrijgt uit andere landen doordat geld uit andere landen dan weinig waard is in Nederland. Voorbeeld: Nederland handelt in tulpen met Frankrijk. Frankrijk betaalt Nederland voor 100 tulpen 50 euro. Nu voert Nederland de gulden in. Frankrijk betaalt Nederland nog steeds 50 euro voor 100 tulpen, maar in Nederland is 50 euro dan nog maar 30 gulden waard. Hier kun je dan in Nederland minder voor kopen dan voor 50 euro. Daarom kunnen we beter de euro houden en niet teruggaan naar de gulden.

Argument 2: In de praktijk


Als Nederland teruggaat naar de gulden, moeten in alle winkels en supermarkten de prijzen weer omgezet worden naar gulden, wat veel tijd kost. Nederland zal veel guldens nodig hebben en iedere Nederlander zal guldens nodig hebben om te betalen. Dit zal een proces zijn wat wel een jaar zou kunnen duren en waar veel onduidelijkheid zal zijn. Ook zal heel Nederland weer aan de gulden moeten wennen, en – zoals veel mensen zeggen -  zijn de mensen nu eindelijk aan de euro gewend. Jongeren onder de 15 jaar hebben praktisch nooit met guldens betaald, en dus is dit een grote overgang voor deze jongeren. Dus ook in praktisch opzicht kan Nederland het beste bij de euro blijven.
 
Argument 3: Toegang tot de EU

In het Verdrag van de Europese Unie (ook wel het verdrag van Maastricht) staat dat alle lidstaten verplicht zijn de euro in te voeren. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken hebben op deze regel een uitzondering gekregen. Voor de andere landen geldt dat ze niet in de EU mogen zonder dat ze de euro hebben ingevoerd. Wie uit de euro stapt, zal daarom in principe ook de EU moeten verlaten. Dat levert Nederland enorme schade op door de afhankelijkheid van de handel. Dan zal Nederland namelijk slechter kunnen handelen met de andere Europese landen die lid zijn van de Europese Unie. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat de handel met Duitsland, onze grootste handelspartner, verzwakt. We zouden dan toch nog kunnen proberen om net als Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland via de European Free Trade Association toch toegang tot de Europese markt te houden. De European Free Trade Association – In het Nederlands: Europese Vrijhandelsassociatie – is een organisatie die als doel heeft om de handel van de deelnemende landen te bevorderen en de handel tussen deze landen en andere Europese landen te bevorderen. Maar in Brussel mag Nederland dan niet meer meepraten. Dus ook de EU is een reden om de euro te behouden.


Conclusie

 
De conclusie is dus dat Nederland het beste de euro kan houden, omdat de gulden naar onze mening weinig meer zou kunnen brengen aan Nederland. Voor de export zal de gulden alleen maar nadelen hebben, omdat we minder geld terug zullen krijgen voor onze geĆ«xporteerde producten. Ook is er een grote kans dat we uit de Europese Unie worden gezet en het is praktisch alleen maar onhandig. Dus waarom verandering, waarom drukte maken als we er uiteindelijk toch weinig mee opschieten? 


2 opmerkingen:

  1. Het is een goede tekst. het is goed geschreven en de argumenten zijn goed bedacht. ze zijn ook goed onderbouwd. ik heb geen spellingsfouten kunnen ontdekken en ook geen zinsbouwfouten. misschien had je nog wel een tegenargument kunnen gebruiken (in dit geval een voorargument). maar verder is de tekst erg goed en er is ook goed over nagedacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je betoog is wat het zou moeten zijn: overtuigend. Volgens mij zijn spellings en zinsbouwfouten volledig afwezig. De tekst is duidelijk. Er staat maar 1 citaat met bron, dat zouden er iets meer kunnen zijn. Ook je inleiding had wat aantrekkelijker gekund. Je mening is echter helemaal duidelijk en onderbouwd met argumenten (goed!!). De tekst is goed ingedeeld. Goede uitsmijter!

    BeantwoordenVerwijderen