dinsdag 14 mei 2013

Interview - Groepstherapeut

'Ik vind het fijn om mensen verder te helpen'


Voor sommige mensen is hun studie- en beroepskeuze erg moeilijk. Een vaak gekozen studie is psychologie. Vandaag heb ik iemand die in deze branche werkt, Mariska Streefkerk, geïnterviewd over haar beroep. Bij een lekkere kop thee vertelt ze enthousiast over haar beroep in de zorg.

Kunt u vertellen waar u werkt en wat uw functie is?
Ik werk bij Yulius, dat is een bedrijf in de GGZ (geestelijke gezondheidszorg). Daar werk ik op de afdeling psychiatrie als groepstherapeut.

Wat doet een groepstherapeut precies?
Een groepstherapeut is iemand die therapie geeft. Het verschil met een gewone therapeut is dat ik in groepen van 10 mensen werk. Mijn functie hier is om de therapieonderdelen te leiden en therapie te geven aan de groep. Na de therapie evalueer ik op de computer de behandeling en schrijf ik per persoon op hoe ze zich hebben gedragen, wat goed en slecht was en of er doelen behaald zijn.

Wie komt er zoal bij een groepstherapeut?

Er komen mensen met psychische problemen die een behandeling willen, maar wel mensen met enig inzicht. Dat betekent dat er niet mensen komen die zouden moeten opgenomen worden in een inrichting. Het zijn vooral mensen met persoonlijkheidsproblemen, depressies, identiteitsproblemen en een laag zelfbeeld. Ook komen er bijvoorbeeld mensen bij mij die niet goed zelf hun grenzen kunnen stellen.

Hoeveel uur per week werkt u?

Ik werk zestien uur per week, verdeeld over twee dagen: Dinsdag en Donderdag. Ik werk niet fulltime, omdat ik het anders lastig te combineren vind met mijn gezin.

Werkt u veel samen met collega's op het werk?

Ja. Soms doe ik samen met een collega een therapieonderdeel, of een creatieve opdracht. Verder overleg ik vaak over cliënten met een psychiater of een creatief therapeut.

Komt u weleens (ex)cliënten tegen op straat, en hoe reageert u?

Ja, regelmatig. Ik maak vaak een praatje met ze, over hoe het gaat, of er nog dingen verbeterd zijn. Ze zijn vaak blij mij weer te zien. Echter, in sommige situaties wil ik ze liever niet tegenkomen, bijvoorbeeld in situaties waar ik heel open ben over mijn privéleven.

Zijn uw cliënten u dankbaar als ze afscheid nemen?

Ja, heel vaak wel. Vandaag nog gaf een cliënt mij een klein cadeautje. Vaak geven ze me een kaart en bij het afscheid wordt er nu en dan een traantje gelaten.

Hoelang zijn uw cliënten gemiddeld in behandeling?

Ze komen één keer per week en ze zijn gemiddeld één jaar in therapie. Sommigen wat langer, sommigen wat korter. Dit hangt er vanaf of alle doelen behaald zijn. Ik stel, samen met de cliënt, namelijk doelen om te behalen. Als alle doelen gehaald zijn en er geen nieuwe meer zijn te bedenken, kan de cliënt naar huis.

Bent u blij met uw beroep, of zou u toch liever iets anders gedaan hebben?

Ik ben erg blij met dit beroep, omdat het afwisselend is, en ik kan er veel van mezelf in kwijt. Ook vind ik het fijn om mensen een stapje vooruit te helpen. En door dat te doen, help ik vaak een heel gezin op de goede weg.

2 opmerkingen:

  1. Leuk interview! Ik heb nu ook een beeld bij het beroep groepstherapeut. De titel is leuk. De vraag-antwoord structuur is goed, maar de opmaak zou wat overzichtelijker kunnen. Plaats en datum van het interview ontbreken, maar ik vind die zin over een kopje thee leuk. Er zit een klein formuleringsfoutje in, maar dat is niet zo erg. Ik zie nergens dat je doorgevraagd hebt, dat is dan weer minder. Uiteindelijk een leuk interview!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een goed interview en ook erg interessant. Je hebt de vragen goed afgewisseld met open en gesloten vragen. Wel jammer dat je nergens verder bent gaan vragen. De opmaak is niet overal gelijk, maar dat is niet heel erg. het is verder een leuke tekst om te lezen en de titel is erg aansprekend. er zit verder een goede structuur in.

    BeantwoordenVerwijderen