zondag 3 november 2013

Een dag in Landsberg am Lech

Ik ben van vrijdag 11 tot zaterdag 19 oktober op uitwisseling geweest naar Duitsland, en wel naar het stadje Landsberg am Lech. In dit verslag beschrijf ik één dag hiervan, om een indruk van de hele uitwisseling.

Ochtend
's Morgens om kwart over zes begon maandag 14 oktober voor mij. Nadat ik mijzelf had gedoucht en aan had gekleed, was het tijd voor het ontbijt. In Duitsland is men gewoon nogal veel te eten bij het ontbijt. Althans, dat was mijn gastgezin. Er lagen bretzels en kaiserbroodjes in een mandje, met daaromheen allerlei beleg, waaronder zelfs zalm met ui. Ik besloot het te houden bij een bretzel, maar deze was zo zout, dat ik hem de rest van de dag in mijn maag heb voelen zitten. Daarna was het tijd om naar school te gaan. Dat was voor mij fijn, omdat ik daar de andere Nederlanders kon zien, omdat ik die in het weekend vrijwel niet had gezien of gesproken. We moesten eerst een stukje lopen naar het station van Kaufering, het plaatsje waarin ik verbleef, op ongeveer 5 km. afstand van Landsberg. Toen we daar aankwamen, wachtten we op de trein, die ons naar Landsberg zou brengen. Wanneer de trein aankwam, viel het mij op dat deze nog op benzine werkte, waar in Nederland alle treinen elektrisch rijden. Dus de machinist startte de trein, en in een oogwenk waren we in Landsberg, het was namelijk maar één halte verderop.

De school
We kwamen aan op het station, en ook hier moesten we een stukje lopen voordat we op school aankwamen. Ik vroeg mij af waarom hij niet met de fiets naar school ging, want dat was sneller geweest. Toen we aankwamen bij school zag ik dit:
 
Een modern gebouw wat je ook in Nederland zou kunnen aantreffen. Mijn uitwisseling vertelde mij dat het vorig jaar was opgeknapt. Het Dominikus Zimmermann Gymnasium was een school met ongeveer 1500 leerlingen en vergelijkbaar met een niveau tussen vwo en gymnasium in. Toen we naar binnen gingen, werden we hartelijk door de rector in de bibliotheek ontvangen met een speech. Daarna werden we naar een computerruimte geloodst, om uitleg te krijgen over de projecten waarmee we ons de komende week bezig zouden houden. Het was duidelijk dat iedereen nogal gespannen was, vooral de Nederlanders.Er werd verteld dat we konden kiezen uit vier projecten, namelijk: een architectuurproject, een filmproject, een krantenproject en een kunstproject.
Ik koos voor het krantenproject, waarbij we natuurlijk een krant moesten maken. We hadden ruim 2 uur om hieraan te werken, voordat we onze eerste excursie maakten.
 
Landsberg am Lech
Na even aan het project gewerkt te hebben, werden we te voet naar het oude centrum van het plaatsje Landsberg gebracht, waar we uitleg kregen over een puzzeltocht die we met onze uitwisseling moesten doen. We moesten vragen beantwoorden over torens, gebouwen en zelfs over een menukaart van een restaurant. Daarna zijn we met de hele uitwisselingsgroep naar een cafeetje gegaan om daar met z'n allen wat te gaan drinken. Het was gezellig en we hadden plezier met elkaar. Aan het eind van de middag gingen we weer per trein naar huis.
            
Boven: Het oude stadhuis van Landsberg am Lech, gemaakt door Dominikus Zimmermann, naar wie de school is vernoemd!
 
's Avonds
Thuisgekomen heb ik wat in mijn dummy geschreven voordat we gingen eten. We aten die avond een soort goulash met daarbij een soort deegbal die ik moeilijk kan omschrijven, maar die wel goed smaakte. Daarna zijn we naar een ander uitwisselingspaar gegaan, om een film te kijken. Eerst was het plan Pirates of the Caribbean te kijken, maar omdat die niet werkte, hebben we Kung Fu Panda gekeken, en die was ook erg grappig. Toen we naar huis gingen zijn we gelijk naar bed gegaan, in de wetenschap dat we de volgende morgen weer net zo vroeg op moesten als deze!