vrijdag 19 september 2014

Betoog: De schoolvakanties moeten langer duren

Ieder jaar hebben de leerlingen van het voortgezet onderwijs zo'n 10 weken vrij, opgedeeld in 5 schoolvakanties. Dit is voor leerlingen van deze leeftijd echter niet genoeg. Zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Zürich dat langere schoolvakanties betere medewerkers en leerlingen voortbrengt, en het concentratievermogen verhoogt. Ik merk zelf ook dat ik meer rust nodig heb en dat daarvoor de schoolvakanties te kort zijn, dus leerlingen van het voortgezet onderwijs hebben gewoon langere periodes van kalmte nodig tussen de periodes van chaos op school. Tijdens een vakantie kan je namelijk meer tijd besteden aan je hobby's en andere activiteiten en dat zorgt voor een relaxte sfeer in de vakanties.
Tegenstanders denken dat er zo niet genoeg tijd besteed kan worden aan school in een jaar, maar daar zijn natuurlijk oplossingen voor. Zo kunnen scholen bijvoorbeeld huiswerk meegeven voor in de vakantie, zodat wanneer de leerling weer op school is, hij niet alle lesstof van de vorige periode weer is vergeten.
Door de verhoogde concentratie van de leerlingen in de klas zal ook de onderwijskwaliteit verbeteren omdat leraren hiervan profiteren. Dus, langere schoolvakanties zijn beter voor iedereen!